Behandling

Værd at vide om livet
med knoglemetastaser

Almindelige behandlinger af knoglemetastaser
inkluderer medicin, strålebehandling og kirurgi.
Hvilke behandlinger, der er bedst for dig,
afhænger af din specifikke situation.

Behandlingsmuligheder

Behandling af knoglemetastaser har til formål at lindre symptomer og forebygge komplikationer såsom knoglebrud. Behandling kan bremse væksten af knoglemetastaser og evt. få dem til at skrumpe, men det er sjældent muligt at få metastaser til at forsvinde helt. Lindring af symptomer såsom smerter og forstoppelse kan hjælpe dig med at føle dig bedre tilpas. Noget kan næsten altid gøres for at opretholde eller forbedre din livskvalitet.

Nedenfor kan du læse om de forskellige behandlingsmuligheder:

Strålebehandling

Ved strålebehandling bruges stråler med høj energi til at ødelægge kræftceller eller bremse deres vækst. Når kræft har spredt sig til knoglerne, kan stråling bruges til at lindre symptomer såsom smerter. Hvis knoglen behandles med stråling, inden den bliver for svag, kan det også hjælpe med at forhindre brud.

Knogleopbyggende behandling

Knoglemetastaser kan behandles med medicin, som bremser nedbrydningen af knoglerne. Derved nedsættes risikoen for knoglebrud og andre alvorlige knoglekomplikationer. Behandlingen kan gives som tabletter, indsprøjtninger under huden eller indsprøjtninger i en blodåre afhængig af, hvilken type behandling der vælges.

Kemoterapi

Kemoterapi gives bl.a. med det formål at fjerne eller reducere væksten af kræftceller. Kemoterapi bruges som hovedbehandling til mange typer metastatisk kræft. Det kan ofte hjælpe med at skrumpe svulster, hvilket kan reducere smerter og hjælpe dig med at føle dig bedre tilpas, men det får ikke metastaserne til at gå væk og holde sig væk. Kemoterapi bruges sommetider sammen med lokal behandling såsom stråling.

Smertebehandling

Knoglemetastaser giver hyppigt anledning til knoglesmerter, som kan påvirke livskvaliteten betragteligt. I tillæg til de allerede nævnte behandlinger, findes der idag effektiv smertebehandling af knoglemetastaser. Behandlingen består typisk af en kombination af forskellige smertestillende lægemidler fra håndkøbsmedicin til stærkere præparater som morfin.

Antihormonterapi

Antihormonterapi blokerer for virkningen af visse hormoner eller reducerer, hvor meget der produceres. Antihormonterapi bruges ofte til behandling af bryst- og prostatakræft, og kan også bruges, hvis disse kræftformer giver spredning til knoglerne. Antihormonterapi kan sænke kønshormonniveauer eller blokere den virkning, de har på kræftceller. Når bryst- eller prostatakræft har spredt sig til knoglerne, kan antihormonbehandling ofte standse cellevæksten, og hos nogle få kan det få metastaserne til at blive mindre.

Kirurgi

Knoglemetastaser kan svække knoglerne, hvilket kan føre til brud, der heles dårligt. Kirurgi kan i denne forbindelse udføres for at lindre symptomer og/eller stabilisere knoglen. Hvis knoglen allerede er brækket, kan kirurgi ofte lindre smerter og hjælpe patienten med at vende tilbage til deres sædvanlige aktiviteter. Dårlig almentilstand, andre kræftkomplikationer, bivirkninger fra tidligere behandling m.m. kan medføre, at operation ikke altid er en mulighed.

Valg-af-behandling

Valg af behandling

På ethvert stadie af kræft skal målet med behandlingen være klart. Du bør vide, om målet er at helbrede kræften, bremse væksten og hjælpe dig med at leve længere eller primært tager sigte på at lindre symptomer. Dette kan undertiden være forvirrende, fordi nogle behandlinger, der bruges til at helbrede kræft, også bruges til at bremse væksten eller lindre symptomer.
Behandlingsmuligheder for patienter med knoglemetastaser afhænger af mange ting:
  • Hvilken slags primær kræft er der tale om
  • Hvilke og hvor mange knogler har kræften spredt sig til
  • Vurdering af graden af knoglesvækkelse og brudrisiko
  • Hvilke behandlinger der allerede er givet
  • Dine symptomer
  • Din generelle sundhedstilstand
De to hovedtyper af behandling for knoglemetastaser er: Systemiske behandlinger (som bekæmper kræftceller i hele kroppen) og lokale behandlinger (som kun behandler kræft i knoglen). Afhængig af omfanget og placeringen af metastaserne kan en eller begge af disse typer behandling anvendes.

Søg vejledning hos din læge, så du bedst
muligt kan beskytte dig selv mod alvorlige
knogleproblemer.